Skip to content

Huurprijsindexatie

PenninQ regelt de huurprijsindexatie

Wil je de jaarlijkse huurverhoging doorvoeren en de nieuwe huurwaarde berekenen? Dan zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Zo gelden er verschillende regels voor bedrijfspanden en huurwoningen. Bovendien maakt het uit of het gaat om een huurwoning in de vrije sector of een sociale huurwoning. Al met al is het nog best een lastig sommetje. Kies daarom voor PenninQ Pienter, dan zorgen we dat de jaarlijkse huurverhoging correct wordt doorgevoerd. Natuurlijk brengen we de huurders netjes op de hoogte van de huurverhoging. Zodat jij daar geen omkijken naar hebt.

Huurindexatie voor huurwoningen

Voor sociale huurwoningen bepaalt de overheid elk jaar de maximale huurverhoging; in de vrije sector is er geen maximum. In dat geval zijn er twee manieren om de jaarlijkse huurverhoging te regelen: via huurprijsindexatie of, als er geen indexeringsclausule in het contract is opgenomen, door een nieuw contract aan te bieden. Huurprijsindexatie wordt ook wel ‘huurprijsindexering’ of ‘huurindexatie’ genoemd.

Bij huurprijsindexatie is de huurverhoging meestal gekoppeld aan de CPI (consumentenprijsindex), die jaarlijks wordt vastgesteld door het CBS. De nieuwe huurprijs van woningen met huurprijsindexering wordt berekend aan de hand van dit percentage. Let op: het is niet toegestaan om de huur van woningen in de vrije sector vaker dan eenmaal per jaar te verhogen, tenzij de woning tussentijds is verbeterd.

Huurindexatie voor bedrijfspanden

Voor huurverhoging bij een bedrijfspand gelden andere regels. Als verhuurder van een bedrijfsruimte mag je zelf de huurprijs bepalen, maar die ligt dan wel voor de contractduur vast. Daarna gaat er een nieuw contract in en kun je een voorstel voor huurverhoging doen. De nieuwe huurprijs ligt vervolgens weer vast voor de contractduur. Tenzij het om een contract met periodieke indexering gaat: dan is er wel sprake van een jaarlijkse huurverhoging, meestal op basis van de cijfers van het CBS.

Voor kleine én grote verhuurders

PenninQ is er voor iedere verhuurder. Van een particulier met één of twee appartementen tot beleggingsfondsen, institutionele of vastgoedbeleggers en verhuurders van bedrijvenverzamelgebouwen.

  • Geen zorgen meer of de huur wel wordt betaald
  • Altijd een overzichtelijke en bijgewerkte administratie
  • Meldingen van huurders worden automatisch doorgezet
  • Standaard huurcontracten, pandlijsten en handige overzichten
  • Optimaal rendement uit je onroerend goed

Indexeren met PenninQ

Of je nu huurwoningen in de vrije sector of bedrijfspanden verhuurt: PenninQ zorgt dat de huurprijsindexatie automatisch wordt doorgevoerd, dat je huurders op de hoogte zijn én dat ze op tijd de huur betalen. Meer weten of meteen een abonnement afsluiten?